woensdag 25 mei 2016

Rotius in het Westfries Museum

Mooie tentoonstelling gezien in het Westries Museum over de Hoornse schilder Rotius! Ook we de Rembrandt van Hoorn genoemd.
Absoluut de moeite waard. Ter ere van Rotius' 350-ste sterfdag heeft het museum een overzichtstentoonstelling van zijn schilderijen. Fantastische portretten, een enkel stilleven en natuurlijk zijn schuttersstukken. Het Hoorns museum, met deze tentoonstelling van de Hoornse schilder kan hiermee tippen aan het Rijksmuseum in Amsterdam.
Als je gaat kijken, neem dan vooral ook de audiotour mee. Onder andere Hugo Borst, kapper Christiaan Houtenbosch en Arno Kantelberg hebben leuke commentaren bij de schilderijen.  

klik voor een filmpje


In Hoorn-Noord ligt de Rotiusstraat, vernoemd naar de schilder. Nou heb je daar ook de Merensstraat. Ik dacht altijd met één 's', maar het is dus met twee s-en. En Merens was een Hoorns regent uit de 17e eeuw die door Rotius op het doek vereeuwigd is. Oók te zien in de tentoonstelling. Hoewel ik nergens kan vinden dat de Merensstraat naar hem vernoemd is, kan het haast niet missen. Zo ontdek je ook nog eens wat tijdens zo'n museumbezoek.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten