dinsdag 10 mei 2016

Er groeit kunst in mijn tuin!Deze tulp groeit in mijn eigen tuin! Door het warme weer van de afgelopen dagen waren ze wat slap gaan hangen, ik heb ze vanmorgen geplukt en in een vaas gezet. 

Ik ben gek op tulpen. En deze rafelige slordige, donkerpaarse tulp vind ik écht kunst. Kunst van de natuur.

Van het weekend had ik het met mijn vader over tulpen. Het gesprek kwam op mijn opa. Hij was tuinbouwer in Hem. Maar zijn grote liefde was de tulp. Dus had hij ook altijd een stuk land waar hij tulpen op verbouwde. En waar hij ook mee experimenteerde. Gedoe met stuifmeel van de ene tulp op de stamper van een andere soort. Zo heeft hij zelf een nieuwe soort ontwikkeld. Een witte tulp.

In de tijd dat dit speelde had je een voetballer die bij Volendam de sterren van de hemel speelde. Dick Tol heette hij. Dick Tol had een witte kop met haar en zijn bijnaam was 'De Knoest'. Mijn opa wilde zijn tulp graag De Knoest noemen. 


Dus ging hij op bezoek bij Dick Tol om te vragen of hij zijn tulp 'De Knoest' mocht noemen. Maar Dick Tol was niet echt blij met de naam De Knoest. Hij zag het meer als een scheldnaam dan als een
geuzennaam. Dus hij stelde voor om de tulp dan gewoon Dick Tol te noemen. Mijn opa heeft die naam toen aangevraagd bij de commissie die over dat soort zaken ging. Helaas, er was al een tulp die 'Duc van Tol' heette. Dat leek te veel op Dick Tol. Dus het feest ging niet door. De tulp wel, die kreeg uiteindelijk een andere naam, we gaan nog even uitzoeken welke dat was.


Dat opa's liefde bij zijn tulpen lag, blijkt uit de enveloppen en het postpapier die hij voor zijn bedrijf gebruikte. Daar stond niet op "J. Bregman Tuinbouwbedrijf" maar "J. Bregman Bloemenkwekerij". Een envelop uit die tijd, daar ga ik ook nog achteraan. Want ik ben benieuwd hoe die er uit zag, mijn vader vertelde dat opa in  de letter J een stylistische tulp had verwerkt als logo.

Ik was al gek op tulpen, maar door dit verhaal nog meer. In mijn tuin staat ook een wittige tulp. Vast niet zo wit als 'de knoest' van mijn opa, maar toch.
Ik ga er een experiment mee doen. Ik doe straks wat van de stuifmeel van de paarse rafeltulp op de stamper van de witte. Kijken of er een zaadbol wordt ontwikkeld. Net als opa deed...

 

3 opmerkingen:

  1. Die tulpen zitten dus in je genen.Wat een mooi verhaal. Ben benieuwd naar de vervolgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen