donderdag 14 juli 2016

Zakynthos - 3


Athina's restaurant ziet er uit alsof het ooit een tankstation annex garagebedrijfje is geweest. Dat zou ook helemaal niet vreemd zijn, het licht op een kruising waar veel (toeristen)-verkeer langskomt.
Als het al ooit een benzinepomp is geweest, hebben ze dat mooi weten om te toveren. Bij toeval kwamen we op het terras bij Athina terecht, en zo als het vaak met toeval gaat: het was een van de beste dingen tijdens onze week op Zakythos.

 
Athina maakt namelijk het lekkerste knoflookbrood ooit gegeten. Lekker veel knoflook, precies genoeg olijfolie en precies knapperig genoeg. Hemels met tzatziki en Griekse salade erbij! En je proeft de liefde en aandacht waarmee het gemaakt is.


Athina lijkt het restaurantje alleen te runnen. In het weekend heeft ze hulp van haar dochter van een jaar of 18. En haar man is er ook, maar vooral om het terras in de gaten te houden vanachter zijn glas limonade en zijn asbak. De man heeft trouwens een legendarisch lage krakende stem, zo een waarTom Waits nog een puntje aan kan zuigen. 

De tafels en stoeltjes op het terras zij gammel en oncomfortabel, de papieren kleedjes op tafel een beetje smoezelig, en toch zijn we hier meerdere keren terug gekomen. Athina herkende ons dan en gaf nog wat lekkers extra "no pay" bij ons eten. Iedereen krijgt trouwens een toetje van het huis: een schaaltje met watermeloen of kersen. 
We aten ook een keer in een restaurant waar we matig gegeten hadden en geen toetje meer wilde bestellen. Vervolgens kwam de serveerster tóch met een toetje "van het huis" en daarna nog met twee glazen witte wijn "van het huis"". Op een onaangename manier. De rekening was vervolgens vaag in het Grieks en maar liefst dik twee keer zo hoog als de rekening bij Athina...


Nog iets wat Athina's terras zo fijn maakte: zie je die grote ijs-vriezer vooraan op het terras op de foto hieronder? Die maakt een zacht brommend geluid wat precies doet denken aan het geluid van een poes die ligt te spinnen. 
Hemels eten, een fijne plek in de schaduw en het geruststellende geluid van een spinnende poes. Wat wil een mens nog meer!

kijk, je ziet Athina nog net staan achter de stam van de wijnrank!


 
Mocht je dit lezen en naar Zakynthos gaan, hier vind je Athina's restaurant: in het plaatsje Anafonitria op de kruising die in westelijke richting naar Anafonitria/Shipwreck Beach/Porto Vromi gaat, in zuidelijke richting naar Maries en in oostelijke richting naar Orthonies.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten